СЪВЕТИ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

Възрастни наричаме хората над 65 години. При тях настъпват промени, които отслабват костите, ставите и мускулите, натрупва се мастна тъкан, кожата губи своята еластичност, слухът и зрението отслабват.
– ХРАНЕНЕ – то трябва да намалява смущенията в храносмилането, да укрепва имунитета и да повишава енергията и състоянието на хората, страдащи от хронични заболявания.
За възрастните хора са особено важни течностите. В организма трябва да се внасят общо 1,6л. течна храна и вода или негазирани течности, неподсладен натурален сок, билков чай.
– ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ – тя е от решаващо значение за забавянето на началото на зависимостта от друг човек/обгрижване/. Само 30мин на ден бързо ходене значително подобрява общото здравословно състояние.
– ЛЕКАРСТВА – най-често се предписват до живот като терапия на хроничните заболявания. Тъй като възрастните хора често вземат по четири и повече видове лекарства едновременно е възможно да ги объркат, а често забравят и да ги вземат.
– ПОМОЩНИ СРЕДСТВА – използват се в напреднала възраст и не трябва да са причина за срам. Те подобряват качеството на живот. Най-често са очила, слухови апарати, патерици. Инконтиненцията се появява заради отслабване на мускулите на тазовото дъно. Това води до неволно изпущане на урина дори при кашляне и кихане.

Comments are closed.